#

Preventivna i opća dentalna medicina

Preventivna dentalna medicina već u samom nazivu naglašava prevenciju i to od pojave svih patoloških stanja zubi i usne šupljine. Redovite posjete doktoru dentalne medicine i svakodnevno održavanje oralne higijene najefikasnije su preventivne mjere za izbjegavanje oboljenja zuba i desni. Cilj preventivne dentalne medicine je i podizanje svijesti o značaju pravilnog i redovitog održavanja higijene zubi i usne šupljine čime se značajno smanjuje rizik od razvoja oboljenja. Pravovremenim otkrivanjem uzroka problema i liječenjem u početnoj fazi izbjegavaju se zahtjevne, dugotrajne i skupe terapije. Više

Preventivne mjere su:
– pravilna higijena usne šupljine
Higijena usne šupljine odnosi se na pravilno i redovno četkanje zubi i održavanje oralne higijene. Ovo je jedini način kojim možemo prevenirati oboljenje zuba, prije svega nastanka karijesa i svih komplikacija koje donosi.
Plak koji se stvara nakon svakog konzumiranja hrane ili pića, ostaje na površinama zubi i uzrok je pojave kamenca, a zatim i karijesa. Redovnim i pravilnim četkanjem zuba, odstranjujemo plak i otklanjamo mogućnost pojave karijesa. Ne treba zaboraviti savjete doktora dentalne medicine: zube treba prati barem dva puta tijekom jednog dana, a za svako pranje odvojite barem dvije minute. Uz ručne četkice (soft ili ultrasoft) ili električne četkice, obavezno je korištenje interdentalnih četkica i zubnog konca, kao i vodica za ispiranje usta.

– odgovarajući način ishrane
Hrana koju svakodnevno konzumiramo ima utjecaj i na zdravlje naših zubi. Balansirani unos minerala, vitamina uz izbjegavanje povećane konzumacije šećera, dobar je put u očuvanju zdravlja zubi, ali i čitavog organizma.

– profesionalno čišćenje zuba
Za čuvanje zdravlja zubi i sprečavanje razvoja raznih bolesti, vrlo je važno redovito profesionalno uklanjanje kamenca. Ovaj tretman je jedan od temelja preventive dentalne medicine i trebao bi se raditi svakih šest mjeseci. Uz čišćenje zubnog kamenca u našoj ordinaciji provodimo i tretman pjeskarenja. Pjeskarenje zuba predstavlja zapravo čišćenje zuba prahom natrijeva-bikarbonata u mlazu vode i zraka koji tako uklanjaju zubni plak i pigmentacije sa površine zuba koje se ne mogu odstraniti četkanjem. Prahu je obično dodan okus mentola ili voća pa je stoga tretman i ugodniji za pacijenta.

– tretman remineralizacije (tooth mousse) – ovdje također spada fluoridacija tj. lokalna aplikacija visokih koncetracija preparata koji se ugrađuju u caklinu i čine je otpornijom na bakterije.

Opća dentalna medicina podrazumijeva prvenstveno restorativnu dentalnu medicinu. Ta grana dentalne medicine se bavi liječenjem i popravljanjem zuba oštećenog karijesom. Zubni karijes najčešća je bolest zubi današnjice, pa je tako terapija ispunom (plombom) najčešći zahvat u ordinaciji dentalne medicine. Karijes je propadanje zubne cakline i dentina uslijed djelovanja bakterija. Obično se pojavljuje u područjima teško dostupnima čišćenju ili koja zanemarujemo. Bakterije se nakupljaju na različitim površinama zuba, koriste šećer iz hrane i stvaraju kiselinu koja počinje nagrizati caklinu i prodirati sve dublje u zubno tkivo.

Svaki zub je dragocjen te se trudimo provoditi minimalno invazivne postupke kada god je to moguće. Današnji materijali za ispune oponašaju boju zuba, ne zahtijevaju mnogo brušenja strukture zuba i dovoljno su čvrsti da zamijene dio oštećen karijesom.
Nakon uklanjanja karijesa, zdrave dijelove zuba punimo kako bi zub zadržao vitalitet i funkciju. Ispuni mogu varirati od klasične plombe do modernih keramičkih ispuna (tzv. inlay i onlay ispuni) koji su trajnija, otpornija i estetski najprihvatljivija vrsta ispuna.
U našoj ordinaciji koristimo najbolje kompozite i adhezivne sustave (kojima se kompozit „lijepi“ za zub), te radimo sve navedene tretmane čišćenja kamenca, te pjeskarenja kao i floridacije zuba.

img          img


Endodoncija

Endodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi prevencijom, detaljnim dijagnosticiranjem i liječenjem patoloških procesa zubne pulpe.
Zubna pulpa sastoji se od spleta živčanih vlakana, krvnih žila i vezivnoga tkiva, koji su važni u razvoju i održavanju vitalnosti zuba. Nalazi se unutar endodontskoga prostora zuba, koji čine pulpna komora (unutar krune zuba) i korijenski kanali (unutar korijena zuba). Više
Najčešće su uzroci upalnih stanja zubne pulpe duboki karijes koji je razorio caklinu i dentin te zahvatio zubnu pulpu, tj. zubni živac, te fraktura zuba s ekponiranom zubnom pulpom. Glavni je znak upale pulpe bol, koja se može javiti na podražaj, na hladno, toplo, slatko ili spontano. Bol može biti kratkotrajna ili kontinuirana, te pulsirajuća. Ako se upalni proces iz korijenskoga kanala proširio na okolnu periapikalnu kost, javlja se bol na zagriz, oteklina, a proces može biti i bez simptoma, samo s promjenom boje krune zuba i kroničnim procesom koji se često viđa kao slučajni nalaz na rendgenskoj snimci. Tada govorimo o kroničnom periapikalnom procesu ili granulomu.

Endodontski zahvat predstavlja liječenje korijenskih kanala zuba s ciljem očuvanja zuba u usnoj šupljini. Postupak podrazumijeva vađenje, odstranjivanje pulpe zuba iz kanala, čišćenje i ispiranje korijenskih kanala posebnim ručnim ili strojnim iglicama i tekućinama za ispiranje koje odstranjuju zaostale bakterije i upalne produkte i dezinficira kanale. Sam postupak je bezbolan jer ga radimo uz primjenu anestezije. Suvremena endodoncija se zalaže za jednoposjetnu endodonciju, što podrazumijeva da se cijeli postupak napravi u jednoj posjeti.

Kod nas u ordinaciji koristimo VDW RECIPROC SILVER moderni uređaj za strojnu endodonciju, te uređaj za precizno mjerenje duljine kanala (endometar). Oni nam omogućuju vrhunske rezultate kao i liječenje zuba u jednoj posjeti što ručnim tehnikama i iglicama nije moguće napraviti. Završno punjenje se provjerava RTG snimkom.

img          img          img


Pedodoncija

Pedodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi mliječnim zubima. Prvi posjet doktoru dentalne medicine preporučuje se u prvoj godini života kada prvi mliječni zubi niknu, posebno radi sprječavanja karijesa i informiranja o pravilnoj higijeni i zdravim prehrambenim navikama. Makar se čini da je ova dob rana za prvi posjet doktoru dentalne medicine, ako se krene u to doba i redovito dolazi u ordinaciju na „igranje“, događa se veliko iskustvo i povjerenje koje je neprocjenjivo za buduće posjete. Kod djece je potrebno posvetiti pažnju mliječnim zubima jednako kao i trajnima te pratiti njihovo nicanje, a kasnije i izmjenu mliječnih u trajne. Više

Prvi tretmani kod djece svode se samo na profesionalno čišćenje zuba i fluoridaciju, te edukaciju o pravilnom provođenju oralne higijene. Edukacija nije usmjerena samo na djecu već i na roditelje, prezentiranjem pravilne tehnike četkanja, te upućivanjem u adekvatan izbor četkice i zubne paste koje su prikladne dobi djeteta.

Često djeca odlaze doktoru dentalne medicine već kada osjete bol tj. kada je karijes došao do živca. To dovede do situacije da je prvi kontakt s nama asocijacija na bol, nelagodu i loše iskustvo, a samim time posljedično dobijamo pacijenta koji će se uvijek bojati odlaska ili uopće neće ići na kontrole kod doktora dentalne medicine.

Karijes ima nekoliko stupnjeva, pojava bijele mrlje je prvi znak karijesa, a ako se ne liječi može se pretvoriti u smeđu mrlju nakon čega se formira šupljina. Djelujemo li u fazi bijele mrlje, moguća je remineralizacija i zbog toga su rutinske kontrole iznimno važne.

Ukoliko dođe do razvoja karijesa na mliječnim zubima, karijes je neophodno pravovremeno sanirati ispunima i zadržati mliječne zube u ustima do pojave trajnih kako bi se omogućilo njihovo pravilno nicanje.

Izrastanjem prvih trajnih zuba, donjih prvih kutnjaka, u dobi od oko šest godina započinje se s preventivnim pečaćenjem fisura na trajnim zubima kako bi se spriječilo nastajanje karijesa. Naime, fisure su brazde ili usjekline na stražnjim zubima i nisu kod svakoga jednake. Kod nekih su ljudi dublje, a kod drugih pliće. Dublje su povoljna mjesta za zadržavanje hrane i posljedični nastanak karijesa. Osim toga, zatvaranje usjeklina na ovaj način omogućuje i bolju higijenu. Ovaj je postupak bezbolan, ne uključuje brušenje zuba i po zubu traje tek nekoliko minuta pa nije zahtjevan za dijete.

Dječje zube možemo zaštititi od karijesa i premazivanjem zuba fluorom. Mogu se premazivati i mliječni i trajni zubi. Njihova caklina time postaje čvršća i otpornija, a ovaj postupak čak može pomoći i zaustavljanju širenja karijesa ako se pojavi te ozdravljenju zuba. I ovaj postupak spada u preventivnu detnalnu medicinu, te je bezbolan i nije nimalo neugodan. Preporučuje se svoj djeci.
U našoj ordinaciji veliki naglasak stavljamo na rad s djecom, redovite kontrole, igranje i zabavu. Želja nam je educirati i djecu i roditelje te spriječiti nastanke karijesa, a djecu naučiti na odlaske kod doktora dentalne medicine, te spriječiti strah od „zubara“. Floridacija, pečećenje fisura te popravci mliječnih zubi standardna su ponuda naše ordinacije. Između ostalog kod nas djeca mogu dobiti „plombu u boji“ što im je neizmjerno zabavno, te jako važno jer se osjećaju posebno.

img          img          img


Parodontologija

Parodontologija je jedna od specijalističkih grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem mekih (parodontni ligament i gingiva) i tvrdih (zubni cement i alveolarna kost) tkiva koji okružuju zube.
Parodontna bolest (parodontoza) obuhvaća različite skupine gingivitisa i parodontitisa. Više

Razvoj ove bolesti započinje nakupljanjem bakterija i plaka uslijed loše oralne higijene, te posljedične akutne i kronične infekcije parodontnih tkiva. Posljedica neliječene upale površinskih tkiva (gingivitis) je njeno širenje na dublja tkiva (parodontitis). Dodatni faktori koji pogoršavaju ovu bolest su: pušenje, neliječeni dijabetes, stres, trudnoća i nasljeđe. Prvi znakovi ove bolesti nastaju kada jedan ili više dijelova parodonta ne ispunjavaju svoju funkciju.

Gingivitis je u potpunosti izlječiva parodontna bolest. Liječenje se sastoji od profesionalnog ultrazvučnog čišćenja plaka i kamenca, te od pravilne oralne higijene koju osoba svakodnevno provodi. Pravilna oralna higijena uključuje ispravnu tehniku četkanja zubi, primjenu zubnoga konca i interdentalnih četkica, te uporabu antiseptičkih tekućina za ispiranje.
Ako se gingivitis ne liječi, upala će se od gingive proširiti i na druge dijelove parodonta. Kada se upala proširi na vlakna koja vežu zub za kost i na kost, tada je riječ o težem obliku parodontne bolesti – parodontitisu. Parodontitis nikad nije u potpunosti izlječiv i zahtjeva redovite re-call posjete doktoru dentalne medicine. Liječenje parodontitisa uključuje pravilno i svakodnevno provođenje oralne higijene, profesionalno čišćenje mekih i tvrdih naslaga na zubima, struganje i poliranje korjenova zubi (kiretaža) i tretiranje dubokih parodontnih džepova antibiotskim pripravkom. Eliminacijom upalnih naslaga i džepova oko zuba obnovlja se parodont i učvršćuju se zubi.

U našoj ordinaciji uspješno liječimo većinu navedenih stanja, suvremenim terapijskim postupcima. Održavanje oralne higijene, preventivni pregledi i pravovremeno (najmanje dva puta godišnje) odstranjivanje mekih i tvrdih zubnih naslaga (čišćenje kamenca, pjeskarenje zubi), najjeftiniji i najučinkovitiji terapijski postupci!

img


Protetika

Dentalna protetika je grana dentalne medicine kojom nadomještamo izgubljene zube, korigiramo postojeće, poboljšavamo funkciju i estetski izgled zuba, a time i vašeg izgleda. Dijelimo je na fiksnu (krunice i mostovi) i mobilnu (parcijalne i totalne proteze). Više

Fiksna protetika podrazumijeva izradu krunica i mostova koji se fiksno cementiraju na zubima ili na implantatima.
Zubna krunica ili kako je ljudi vole zvati „navlaka“ je „kapica“ koja se radi na pojedinačnom zubu, bilo da je zub puknuo, promijenio boju ili ste jednostavno nezadovoljni njegovim izgledom. Također pojedinačna krunica može se napraviti i na implantatu, te se na njega fiksira cementiranjem ili vijkom.
Most je protetski nadomjestak kojim se nadoknađuje jedan ili više izgubljenih zubi, pri čemu se postojeći zubi koriste kao nosači mosta. Nosači mosta također mogu biti i implantati. Mostovi se, dakle, koriste kada želimo ispuniti prazninu nakon vađenja zuba (ako se ne odlučimo za implantate). Ukoliko se praznine između zubi ne saniraju adekvatnim rješenjem, riskiramo da se ostali zubi u ustima počnu pomicati, a to je samo korak do gubitka pravilnog zagriza i razvoja paradontoze.
U našoj ordinaciji najčešće radimo krunice odnosno mostove od ova 3 materijala:

Metal-keramičke krunice
U današnje vrijeme metal-keramičke krunice postale su standard zbog visoke čvrstoće i dugotrajnosti te zadovoljavajuće funkcije i estetike. Baza ove vrste krunice rađena je od metalne jezgre prekrivene keramikom. Metali koji se koriste za izradu uglavnom su zlatne legure, titanske legure ili kobalt-krom legure. Prednost metal-keramičkih krunica je velika čvrstoća metala koji je u bazi same krunice, ali sam metal joj je i nedostatak, jer je zbog njega estetika takve krunice lošija. Naime, metalna jezgra blokira prirodnu transluenciju zuba pa oni ne izgledaju priprodno zbog svog „mat efekta“,a s vremenom je moguća i pojava „tamne linije“ na rubovima uz zubno meso. Zbog svojih svojstava krunice odnosno mostove od ovog materijala preferiramo raditi na stražnjim zubima.

Cirkon-keramičke krunice
Cirkon-keramičke krunice kao što sam naziv kaže izrađuju se od cirkonske baze na koju se peče keramika. Cirkon-keramika poznata je po svojoj vrlo visokoj čvrstoći, stabilnosti, biokompatibilnosti i izvrsnoj estetici. Cirkon je kao materijal translucentan („prozračan“), što mu daje mogućnost imitacije prirodne boje zuba. Za razliku od metal-keramičkih krunica, cirkonska podloga ispod keramike je bijele boje pa ne može doći do prosijavanja metala uz rubove zubnog mesa, kao i obojenosti ruba zubnog mesa. Cirkon-keramičke krunice se izrađuju pomoću CAD/CAM tehnologije, te imaju visoku preciznost dosjeda. Izradu krunica od ovog materijala uvijek pacijentima sugeriramo za prednje zube zbog vrhunske estetike.

Cirkonske monolitne krunice
Cirkonske monolitne krunice su jednokomadne krunice izrađene od jedne vrste materijala. Monolitne krunice se izrađuju u potpunosti od cirkona, bez dodavanja keramičkog sloja. Kao i cirkon-keramičke krunice izrađuju pomoću CAD/CAM tehnologije koja rezultira visokom preciznošću dosjeda i najdetaljnijom morfologijom. Prednost monolita je veća brzina i preciznost izrade, a konačni rad karakteriziraju vrhunska estetika i funkcionalnost. Cirkonske monolitne krunice su uz to čvršće i otpornije na djelovanje žvačnih sila. Izradu ovakvih krunica predlažemo pacijentima za prednje kao i stražnje zube.

Postupak izrade krunica
Prije početka bilo kakvih radova u ustima potrebno je napraviti ortopan snimku da bi se uočile eventualne upale na zubu, neadekvatni endodontski zahvati ili upale zubnog mesa. Nakon sanacije takvih nedostataka zubi se bruse i uzimaju se otisci.
Izrađuju se privremeni zubi kako ne bi morali odlaziti kući bez zuba. Oni se izrađuju na temelju otisaka prije početka terapije, a može ih napraviti doktor dentalne medicine u ordinaciji ili dentalni tehničar u zubnom laboratoriju.
Slijedi faza probe zubi i završna faza cementiranja (ljepljenja krunica ili mostova). Čitav postupak traje 7-10 dana.
Trajanje fiksnoprotetskih nadomjestaka ovisi o oralnoj higijeni pacijenta, te o redovitim posjetima doktoru dentalne medicine barem dva puta godišnje.

MOBILNA PROTETIKA - Kada pacijentu nedostaje mnogo zubi, jedna od jednostavnijih terapija je zubna proteza. U današnje vrijeme se zubnim protezama može postići i funkcionalnost i prirodan izgled. Prednost zubnih proteza je njihova cijena i jednostavnost izrade.

Postoji više tipova i podjela zubnih proteza.
Parcijalna zubna proteza se koristi kada pacijentu nedostaje manji broj zubi. Ona se umeće među postojeće zube. Veže se mehanički za preostale zube u usnoj šupljini putem kvačica, prečki ili teleskopa.
Najprihvatljivija i najčvršća veza omogućena je kod kombiniranih fiksnoprotetskih i mobilnoprotetskih radova, odnosno kad su preostali zubi u usnoj šupljini opskrbljeni krunicama ili mostovima, a na njih se putem ankera retinira parcijalna proteza s metalnom osnovom.

Totalna zubna proteza izrađuje se pri nedostatku svih zubi u čeljusti. Kod totalnih proteza uvijek postoji nedostatak elementa za fiksaciju koji mogu učvrstiti, a time i povećati njenu stabilnost. Totalna proteza u ustima se retinira metodom negativnog tlaka i ventila za što je potreban pravilno oblikovan zubni greben.

Kod nekih je osoba navikavanje na mobilnu protezu sporo i kao posljedicu može imati učestali osjećaj nelagode i nagona na povraćanje.
Mobilni se radovi, kao što im samo ime kaže, mogu vaditi iz usta, što omogućava bolje higijenske uvjete. Najnovije tehnologije omogućavaju pričvršćivanje mobilnih radova uz pomoć implantata. Time se nađe kompromis između cijene i funkcije samog rada u ustima jer je na ovaj način totalna proteza fiksirana u ustima na implantate pa ima bolju retenciju tj bolje „drži“.

img          img          img          img


Oralna kirurgija

Oralna kirurgija specijalistička je djelatnost dentalne medicine. Najčešći oralno kirurški zahvati su vađenje umnjaka, komplicirana vađenja impaktiranih i retiniranih očnjaka ili umnjaka, resekcije korijena zuba te vađenje zaostalih i slomljenih korijena zuba. Oralna kirurgija podrazumijeva i rekonstrukciju estetskih i funkcionalnih poremećaja usne šupljine, te predprotetske i predimplantološke zahvate. Više

Oralnu kirurgiju većina pacijenata povezuje s bolnim vađenjem zuba i nelagodom pa kod nas u ordinaciji prilikom oralnokirurških zahvata posebnu pažnju posvećujemo potpunoj bezbolnosti zahvata i smanjenju postoperative nelagode. Prije svakog zahvata cilj nam je informirati pacijenta o samom zahvatu, te ga savjetujemo o postupcima i oralnoj higijeni nakon zahvata. Pacijente treba pratiti tijekom čitavog perioda ne samo liječenja već i oporavka. Cilj nam je da cijeli postupak kao i naknadni oporavak prođe što ugodnije, bezbolnije i brže.

img          img


Implantologija

Implantologija je grana dentalne medicine koja objedinjuje znanja i vještine iz više područja opće i dentalne medicine, poglavito anatomije, oralne kirurgije, parodontologije i protetike.

Dentalni implantat je vijak izrađen od titana koji se operacijski ugrađuje u kost. Da bi se potpuno nadoknadio gubitak zuba osim implantata potrebni su još protetska nadogradnja te protetska krunica. Tek tada imate u ustima zub koji nedostaje. Implantati glume korijen zuba i u ustima nisu vidljivi, dok zubne krunice i proteze predstavljaju suprastrukturu (vidljivi dio) koja se preko različitih metoda vežu sa implantatom i tako čine cjelinu. Više

U današnje vrijeme implantat je najsuvremeniji način rješavanja bezubosti, od nedostatka jednog zuba pa sve do potpuno bezubih čeljusti. Dakle implantatom se može nadoknaditi jedan zub ili nekoliko zubi pa tada govorimo o mostu na implantatima. Također danas je jako popularno nadoknaditi sve zube u potpuno bezuboj čeljusti sa 4 ili 6 implantata i mostovima na njima (tzv All on 6 ili All on 4).

U našoj ordinaciji nudimo ugradnju BTI implantata (Biotechnology Institute). BTI implantološki sustav ima dozvolu Europskih zdravstvenih autoriteta s CE oznakom, kao i TÜV i FDA CERTIFIKAT. Riječ je dakle o vrhunskom implantološkom sustavu sa nagradama nekoliko godina za redom za najbolju čistoću površine dentalnih implantata na tržištu.

Njihov najpoznatiji implantat zove se UniCa jer na svojoj titanskoj površini ima ione kalcija koji pomažu boljoj i bržoj oseointegraciji. Također BTI implantati postoje u dimenzijama tj. duljinama od 5,5 mm. Tako kratki implantati pružaju mogućnost ugradnje u dijelove gornje ili donje čeljusti gdje je došlo do velike resorpcije (gubitka) kosti, a da prethodno možemo izbjeći još jednu operaciju kao što je podizanje dna maksilarnog sinusa u gornjoj čeljusti.

Svaki implantat ima svoj serijski broj i deklaraciju, koju pacijent dobiva nakon ugradnje. Garancija na implantat je doživotna (uz redovite kontrole te pravilnu i savršenu oralnu higijenu) dok se suprastrukture (krunice i mostovi) sa vremenom mijenjaju (kao i na prirodnim zubima).

Biotechnology Institute stoji iza Endoret® (PRGF®) tehnologije. Endoret® (PRGF®) je patentirani sistem (Patent br. EP1066838) i jedini koji posjeduje sve zdravstvene certifikate koji su internacionalno potrebni (European CE mark, FDA Approval, TÜV) stoga danas slovi kao najsigurnija i najkvalitetnija tehnika za dobivanje plazme bogate faktorima rasta na tržištu. Sve komponente koje se upotrebljavaju su specifično dizajnirane na Biotechnology Institutu (BTI), u njegovom odjelu za istraživanje i razvoj (R&D). Ova tehnika kojom iz krvi dobijemo plazmu danas se koristi u implantologiji za nadogradnju i širenje kosti, podizanje sinusa, te bolju osteointegraciju implantata, ali i u mnogim drugim granama medicine kao što su dermatologija, oftalmologija, sportska medicina, estetska kirurgija...

Postupak ugradnje implantata i izrada protetskog nadomjeska odvija se u nekoliko faza:

1. Pregled pacijenta i CBCT snimanje
Bilo da je pacijent došao samoinicijativno sa željom za ugradnjom implantata ili smo mu mi to sugerirali, važno je obaviti razgovor u kojem poslušamo pacijentove želje i motive, ali i mi objasnimo mogućnosti rekonstrukcije kao i način na koji se izvodi operacija. Važno je uzeti anamnezu, te saznati opće zdravstveno stanje pacijenta. Kad dogovorimo i uskladimo sve navedeno pacijenta šaljemo na CBCT snimanje. CBCT snimanje vrlo je bitno u planiranju implantološke terapije, budući da takva snimka omogućuje prikaz u tri dimenzije, neophodan za stručno i kvalitetno planiranje terapije. CBCT snimka se unosi u BTI program koji nam pokazuje sve anatomske strukture, visinu i širinu kosti, te mjeri gustoću, odnosno kvalitetu kosti. Isti program omogućuje nam određivanje najboljih dimenzija i najboljeg položaja budućih implantata.

2. Ugradnja implantata
Ugradnja implantata radi se u lokalnoj anesteziji i sterilnim uvjetima. Ugradnja BTI implantata izvodi se specijalno dizajniranim svrdlima koja buše na biološki način, znači s malim brojem okretaja i bez ispiranja tekućinom pa na mjestu preparacije ostaje potpuno biološki očuvana kost. Nakon ugradnje implantata slijedi šivanje. Pacijenti često osjećaju strah ili barem nemir prije postupka ugradnje implantata, no u konačnici su svi ugodno iznenađeni - nitko ne očekuje da će zahvat trajati tako kratko te da će biti bezbolan. Nakon zahvata slijedi period od tri do šest mjeseci koliko je potrebno za osteointegraciju, odnosno srastanje implantata sa kosti.

3. Postavljanje protetske suprastrukture
Nakon sraštavanja implantata i oblikovanja zubnog mesa, na zubni implantat/e se montira nadogradnja („abutment“) od titana ili cirkona, na koju se ili cementiraju ili vijkom zašarafe krunica/most.

Higijena i održavanje zubnih implantata
Da bi se osigurala trajnost dentalnih implantata te zdravlje usne šupljine, neophodno je voditi računa o odgovarajućoj higijeni, te se pridržavati uputa doktora dentalne medicine. Na početku je vrlo važno osigurati čistoću rane zbog čega se, među ostalim, okolni zubi trebaju temeljito čistiti. Pritom preporučamo koristiti vrlo mekanu četkica te interdentalne četkice. Nakon operacije, a i inače potrebno je koristiti i odgovarajuće vodice za oralnu higijenu. Nakon zahvata preporučujemo vodicu sa 0,2% Klor heksidina, a kasnije sa 0,05%. Također potrebno je doći na preglede nakon ugradnje implantata kao i kasnije kada dobijete suprastrukturu. Nakon dobivanja konačnog rješenja, odnosno krunica, poželjno je pri pranju zubi koristiti zubni tuš koji može odlično počistiti čak i ona mjesta koja ostaju nedostupna interdentalnim četkicama i zubnom koncu, primjerice između krunice i zubnog mesa.

Postoje apsolutne i relativne kontraindikacije za ugradnju implantata.
Apsolutne kontraindikacije su teški psihički poremećaji, alkoholizam, ovisnost o narkoticima, terapija zračenja glave i vrata, izražena osteoporeza, poremećaji zgrušavanja krvi, nekontrolirana šećerna bolest, izraženi bruksizam, svježi infarkt miokarda ili moždani udar (unazad 6 mjeseci), alergije na materijale koji ulaze u sastav zubnih implantata, nemogućnost primanja anestezije, osobe kod kojih je izveden kirurški zahvat na srčanim zaliscima, osobe na terapiji bisfosfonatima.
Relativne kontraindikacije su: Scleroderma, Sjogrenov sindrom, Parkinsonova bolest, Lichen planus, Chronova bolest, Inzulinska terapija, Osteoporoza, Ektodermalna displazija i prekomjerno pušenje…

img          img          img          img


Izbjeljivanje zubi

Uzrok promjene boje zubi možemo naći u genetskim i degenerativnim promjenama, antibioticima, starenju kao i u učestaloj konzumaciji obojene hrane i pića, te dodataka prehrani. Do neželjene promjene boje zuba, može doći i nakon endodontskih liječenja. Više

Za bijelu boju zuba odgovorna je caklina, a trošenjem postaje sve tanja zbog čega tamnija boja dentina dolazi do izražaja, pa zubi izgledaju žući. Za promjenu boje zuba potrebno je promijeniti kemijsku strukturu pigmenta koji se nalaze u samom zubnom tkivu. To se postiže pomoću aktivnih molekula kisika koje ulaze u strukturu zuba uz pomoć hidrogen peroksida, te se vežu na molekule pigmenta, a sam proces je poznat pod nazivom oksigenacija.

U našoj ordinaciji provodimo tri načina izbjeljivanja zubi. Philips Zoom lampom u ordinaciji, udlagama kod kuće, te pojedinačno izbjeljivanje zuba koji je potamnio tzv. interno izbjeljivanje.

Izbjeljivanje u ordinaciji
Zoom WhiteSpeed je inovativan i učinkovit profesionalni sustav izbjeljivanja zubi nizozemskog proizvođača Philips koji koristi najnapredniju tehnologiju LED svjetla. Zoom lampa emitira optimalnu razinu svjetlosti sa znatno većom razinom intenziteta nego ostale LED lampe na tržištu. Svjetlo aktivira foto katalizator unutar Zoom Chairside Gela koji ubrzava i poboljšava rezultate izbjeljivanje te omogućuje odlične rezultate. Intenzitet se može prilagoditi svakoj osobi te tako omogućavamo ugodniji tretman i veće zadovoljstvo rezultatima.

Prije tretmana potrebno je napomenuti imate li izrazito osjetljive zube, kako bi znali prilagoditi tretman i ocijeniti jeste li pogodna osoba za sam tretman. Ako imate krunice ili ljuskice na zubima, njihova boja se izbjeljivanjem neće promijeniti što je kontraindikacija za izbjeljivanje kao i ako imate vidljive kompozitne ispune na prednjim zubima. Prije tretmana potrebno je očistiti kamenac sa površine zubi.
Aktivan sastojak Zoom gela za izbjeljivanje je vodikov peroksid koji ima prirodna svojstva izbjeljivanja, a pod utjecajem svjetla se intenzivira. Zoom lampa svojom specifičnom svjetlošću aktivira vodikov peroksid te mu pomaže ispuniti površinu zuba, nakon čega čisti kisik ulazi u caklinu i dentin te izbjeljuje obojeno područje ostavljajući strukturu zubi nepromijenjenom.
Tretman poslije pripreme zubi traje maksimalno 1 sat (4x15 min). Lampa može izbijeljeti zube do čak 4 nijansi, a učinci izbjeljivanja zubi mogu trajati i do tri godine. Rezultat tretmana izbjeljivanja je individualan, te ovisi o početnoj nijansi zuba, kao i o strukturi zubne cakline. Zoom svjetlo dovodi do minimalnog zagrijavanja koje je najčešće uzrok nelagode. U nekim slučajevima zubi postanu privremeno osjetljivi na hladnoću tijekom i nakon tretmana.
Ovi simptomi obično su privremeni i trebali bi nestati u roku od nekoliko dana nakon završetka tretmana. Nakon tretmana na zube se može nanijeti i ACP gel koji u kratkom roku eliminira bilo kakav osjećaj nelagode. Unutar 48 sati moguća je prolazna preosjetljivost na hladno.

Izbjeljivanje kod kuće
Postupak koji se također odvija pod nadzorom doktora dentalne medicine. Za svakog pacijenta izrađuju se individualne udlage na način da se prvo uzmu otisci koji se šalju u dentalni laboratorij gdje ih izrade dentalni tehničari. Zajedno sa udlagama pacijent dobije sredstvo za izbjeljivanje nižih koncentracija karbamid peroksida (npr Opalescence 10%), što je prikladnije za kućnu upotrebu i upute za korištenje. Prema dogovoru pacijent dolazi na kontrolu, a tretman traje od 8 do 14 dana. Koncentracije aktivnih sastojaka u preparatu manje su nego u preparatima korištenim u ordinaciji, pa je potrebno više vremena, upornosti i motivacije pacijenta.

Izbjeljivanje devitaliziranog zuba
Ponekad, nakon uklanjanja zubnog živca, može se dogoditi da zub potamni i time narušava skladni zubni niz. U tom slučaju radi se interno (unutarnje) izbjeljivanje. Unutar zubne komorice aplicira se sredstvo za izbjeljivanje, te stavlja privremeni ispun. Nakon nekoliko dana sredstvo se mijenja, a postupak se ponavlja do postizanja željenog rezultata.

img          img          img

Kontakti

Ordinacija dentalne medicine Inda Gauta Mihelčić univ.mag.med.dent
logo stomatolog Gauta Mihelčić

10000 Zagreb
Dragutina Mandla 3 (Donja Dubrava)
Tel. 01 291 2903

Radno vrijeme:
Ponedjeljak i srijeda od 13.00 do 20.30
Utorak, četvrtak i petak od 07.00 do 14.30
Email
i.gauta@yahoo.com

Potražite nas na Facebooku i Instagramu: